Japoński nóż Seki Kanetsugu Pro-J - Czysta perfekcja w każdym detalu!


Cześć Kochani ;)

Gotowanie i przyrządzanie posiłków to temat powszedni chyba dla każej kobiety. W życiu trudno by było się obejść bez choćby najmniejszych umiejętności kulinarnych. A kiedy pojawi się w nim jeszcze mąż i dzieci, to gotowanie staje się obowiązkową codziennością. Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie przepadałam za krojeniem i szatkowaniem warzyw. Najgorsza i najtrudniejsza do przejścia jest dla mnie cebula, która niekiedy potrafi mnie doprowadzić do łez ;) Ale nie chodzi mi tylko o jej działanie, lecz głównie o to, że bez właściwego noża nie jestem w stanie pokroić jej w zgrabne i cieniutkie prążki. Dzisiaj jednak pokażę Wam pewne cudeńko, które jest ostre niczym brzytwa i dzięki któremu w swojej kuchni można się poczuć jak prawdziwy szef kuchni.

Wspomniany produkt to uniwersalny japoński nóż Seki Kanetsugu Pro-J, pochodzący ze sklepu internetowego  www.SANTOKU.pl.

  • SANTOKU - firma, której dewizą są japońskie noże kuchenne. Jako pionier ich dystrybucji i sprzedaży działa od roku 2009 i wciąż poszerza swoją ofertę o nowych japońskich producentów. Obecnie w jej ofercie można znaleźć następujące marki: Samura, Seki Kanetsugu PRO-J, Seki Kanetsugu SAIUN,Seki Kanetsugu HOCHO, Yoshida Hamono, Ryusen.


PARAMETRY:


Długość całkowita: 230mm

Grubość głowni: 2,0mm

Gatunek Stali: ZA-18

Waga Całkowita: 85 g

Rękojeść: Pakka Wood

Twardość: 60-61 HRC


 Nóż Seki Kanetsugu Pro-J to prawdziwa nowość w mojej kuchni. Nigdy wcześniej nie korzystałam z tak drogiego i zarazem porządnego noża. Te, które do tej pory posiadałam nie były zbyt dobre, ale przekonałam się o tym dopiero, kiedy pierwszy raz pokroiłam nożem Pro-J cebulę i pomidora. To, co kiedyś potrafiło mnie mocno zirytować, obecnie jest moim ulubionym zajęciem. A dlaczego? Ponieważ prezentowany nóż jest bardzo twardy i ostry, dlatego nie trzeba go nawet przyciskać by ukroić cieniutki plaster. Wszystko to jest zasługą stalowego rdzenia, który został wykonany z niezwykle twardej i wytrzymałej stali ZA-18, odpornej na rdzę, oraz pęknięcia. Kształt ostrza jest zbliżony do japońskiego miecza, a to jeszcze bardziej podnosi jego trwałość i dużą ostrość.

Jeśli chodzi o rękojeść, została ona wykonana z materiału o nazwie Pakka Wood. Jest on bardzo twardy i pomimo doskonałej gładkości wcale
się nie ślizga w dłoni. Warto jeszcze podkreślić, iż odpowiednie wyprofilowanie rączki również bardzo dobrze wpływa na wygodę, z jaką używa się noża.


Pewnie zdążyliście już zauważyć na zdjęciach, iż ostrze japońskiego dzieła w swojej górnej części posiada charakterystyczne liczne zagłębienia. Są to ślady po młotku, które mają upodobnić prezentowany nóż do takiego, który był w stanie stworzyć starożytny Japoński rzemieślnik. Tego typu "dziurki" mają też swoją dodatkową funkcję, bowiem zapobiegają one przywieraniu do noża plastrów krojonych owoców, warzyw itp. Świetnie sprawdza się to w praktyce.


Poniżej możecie zobaczyć jak fajnie nóż poradził sobie z krojeniem warzyw i owoców. Prawda jest taka: im twardsze, tym lepsze! Ale ostrzegam, tego typu japoński produkt nie nadaje się do krojenia kości. Mimo wszystko jego ostrze jest dość kruche i mogło by się uszkodzić.  Nie powinno się także pozostawiać noża ubrudzonego, szczególnie po krojeniu cytrusów. Ich sok zawiera kwas, który mógłby go trwale odbarwić.


 Jedynym utrudnieniem, jakie może się pojawić podczas stosowania takiego noża jest jego ostrzenie. Absolutnie NIE NADAJĄ SIĘ DO TEGO ZWYKŁE MECHANICZNE OSTRZAŁKI. Zaleca się używać tylko i wyłącznie kamieni ceramicznych, a najlepiej takich o gradacji 1000/3000. Kąt ostrzenia japońskiego noża to 15 stopni, więc dobrze jest zaopatrzyć się w kamień posiadający prowadnicę, która będzie ten kąt idealnie utrzymywać. Dla początkujących jest to chyba najlepsze rozwiązanie. Dodam jeszcze, że przed każdym ostrzeniem kamień ceramiczny musi zostać namoczony, więc najlepiej wcześniej trzymać go ok. 10-15 minut w wodzie. Suchy kamień mógłby uszkodzić wysokogatunkową, japońską stal.

 Jeśli chodzi o przechowywanie noża Pro-J, w tej kwestii najlepiej sprawdzają się bloczki drewniane i specjalne listwy magnetyczne. Musicie jednak pamiętać, że decydując się na tego typu produkt TRZEBA się trzymać określonych zasad i pamiętać, by po użyciu noża dokładnie go myć i wycierać do sucha. Tak przetrzymywany bez wątpienia na dłużej zachowa swoje właściwości.


PS: Dzięki pomocy męża udało mi się nagrać dla Was króciutki filmik, na którym zobaczycie z jaką lekkością nóż Pro-J kroi m.in. pomidory :



Jak więc widzicie, noże japońskie to produkty o niesamowitej ostrości i twardości, które w dużym stopniu ułatwiają nam gotowanie. Warto jednak przed zakupem takiego produktu zapoznać się z zasadami, jakich należy przestrzegać, aby nóż mógł nam służyć jak najdłużej. Moim zdaniem warto poświęcić mu troszkę więcej uwagi i mieć go w swojej kuchni. Jest naprawdę rewelacyjny i nie do zastąpienia!


10 komentarzy:

  1. Tym nożem bardzo mnie zaciekawiłaś.Noże japońskie jak widać są wymagające ale to świadczy,że są precyzyjnie wykonane w każdym calu i jeśli będziemy odpowiednio stosować do zasad nóż pewnie będzie dożywotni albo "prawie" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uważam że najważniejszym elementem noża jest materiał z którego jest wykonany.Ten przedstawiony przez Ciebie wygląda mi na solidny i wygląda elegancko. Takie dwa w jednym wspaniale się prezentuje ,solidny nóż którym można pokroić wszytko

    OdpowiedzUsuń
  3. Japońskie noże to klasa sama w sobie, nie miałam pojęcia że w można takie prawdziwe kupić u nas w Polsce. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej recenzja noża, nigdy wcześniej się nie spotkałam :D
    Japońska pielęgnacja jest teraz w modzie, czemu nie noże, chętnie zapoznam się z ofertą.

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na rozdanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wygląda ten nóż, no i praktyczny niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że ten nóż wygląda zacnie :D A ostry i porządny nóż w kuchni, to podstawa :D Nie a nic gorszego niż krojenie pomidora takim tępym nożem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie, marzy mi się taki nóż. Moje wszystkie co chwila są tępe...

    OdpowiedzUsuń
  8. No jestem w szoku. Nawet nie wiedziałam że u nas Polsce można takie noże kupić. Widać, że nóż japoński jest solidnie wykonany.

    OdpowiedzUsuń
  9. Całkiem solidny nóż :) muszę poszperać na tej stronie może jeszcze coś znajdę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super,dobry nóż do krojenia to podstawa w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog testerski , Blogger