GARNEK HERMETYCZNY Z KAMIONKI - Nalepszy sposób na kiszenie i trwałe przechowywanie warzyw


Witajcie ponownie! 

Przetwory na zimę już gotowe? Ja wprawdzie nie należę do miłośników tego typu żywności, jednak za ogórkami kiszonymi bardzo przepadam. Przydają się one do wielu potraw i sałatek, oraz mogą posłużyć jako przekąska na imprezach :) W tym roku zdecydowałam się spróbować jednak innej metody kiszenia niż tylko w słoikach. Zamówiłam sobie specjalny, 8 - litrowy garnek z kamionki. Sporo osób twierdzi, że produkty, które się w nim przetworzy smakuje dużo lepiej. Sama do niedawna nie miałam o tym pojęcia, dlatego już sama ciekawość nakłoniła mnie do tego, by to sprawdzić. 
Garnek hermetyczny zamówiłam w sklepie Zagroda i po 3-4 dniach oczekiwań paczka już była u mnie. Pierwsze, co bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło przy otwieraniu paczki to sama jej forma. Nie dość, że karton obklejony był dookoła ostrzeżeniami o delikatnej zawartości, to na dodatek w środku znalazłam całe mnóstwo miękkiej gąbki i folii, które w 100% zabezpieczały go przed uszkodzeniem. 

Wyglądało to tak:


Jakość opakowania robi wrażenie, prawda? Za to daję ZAGRODZIE ogromny plus! Biorąc pod uwagę niekiedy mocno lekceważące podejście kurierów do paczki, taka forma wydaje się być jedyną bezpieczną i godną zaufania. 

Produkt, który zamówiłam jest dość masywny i ma aż 8 litrów pojemności. W sklepie dostępne były również większe, ale póki co mi wystarcza taki. Zmieściło się do niego całkiem sporo ogórków, które możemy zjadać na bieżąco. Na zimę natomiast mamy już naszykowaną większą ilość w słoikach.



Tego typu garnek hermetyczny służy do kiszenia i długotrwałego przechowywania żywności w warunkach ekologicznych, bez użycia konserwantów. Doskonale nadaje się do kiszenia ogórków, kwaszenia kapusty, peklowania mięsa, przechowywania smalcu. Ma nieco staromodny, ale mimo wszystko ładny wygląd i jest bardzo solidnie wykonany. Jego waga też jest dość spora, ale to chyba nikogo nie dziwi :)

Jak należy go używać?

Ogórki do kiszenia przygotowuje się tak jak zwykle (nie ma sensu podawać przepisu), z tym, że na koniec warto je w garnku przycisnąć odwórconym talerzem i ew. kamieniem, aby wszystkie były stale zanurzone w wodzie. Przed nałożeniem na garnek pokrywy należy wlać odrobinę wody do kołnierza. To zapobiega dostawaniu się do środka powietrza. Umieszczone w jego wnętrzu warzywa fermentując wytwarzają dwutlenek węgla, który z czasem wypiera całkowicie powietrze. W ten sposób w garnku tworzy się atmosfera beztlenowa, a warzywa smakują dużo lepiej. Wodę w kołnierzu trzeba uzupełniać mniej więcej co tydzień. Aby jednak nieco zmniejszyć parowanie wody z kołnierza i tym samym częstotliwość jej uzupełniania, można do niego dolać nieco oleju jadalnego.


Po około 2 tygodniach kiszenia przyszedł czas na degustację. O ile ogórki ze słoika są często takie jakby skapcaniałe, to tym nie brakuje ani jędrności, ani chrupkości. Są pyszne i odpowiednio kwaśne. Czuć i widać sporą różnicę w stosunku do tego, co jadałam do tej pory. Oczywiście ta różnica nie są jakaś drastyczna, ale bez wątpienia hermetyczna kamionka zmieniła smak ogórków na plus.


Jak możecie zauważyć na zdjęciach, ogóreczki prezentują się bardzo smakowicie ;) I mają jeszcze intensywniejszy aromat niż zwykle. Pyyycha ;)


Garnki z kamionki chyba faktycznie mają w sobie coś wyjatkowego, co poprawia smak przygotowanych tam przetworów, dlatego będę z niego korzystać częściej.


 UWAGA! 

MAM DLA WAS NIESPODZIANKĘ W POSTACI ZNIŻKI 5% NA ZAKUPY W SKLEPIE ZAGRODA. WYSTARCZY, ŻE WPISZECIE PONIŻSZY KOD: 

testerski7 



9 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie mieć w domu taki garnek bp idzie japuste ukisić czy też ogórki zrobić ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sprawa taki garnek na kiszenoe, pierwsza klasa 😊 z pewnością w smaku czuć różnicę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna beczułka do koszenia ogórków czy kapusty 👌

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląd i masywne wykonanie i smak to samo mowi że bardzo jest praktyczna beczułka

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam podobny garnek tylko już bardzo wiekowy ale służy idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny
    Ja mam taki starej daty ale tez się sprawdza

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wyobrażam sobie,żeby w moim domu zabrakło ogórków kiszonych :) Naprawdę dość sporej jest wielkości garnek,przydałby mi się również,mam podobny ale mały ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. W moim rodzinnym domu jest podobny garnek. Ten wyglada fajnie. Muszę pomyśleć w przyszłym roku nad zakupem

    OdpowiedzUsuń
  9. sama robię kiszonki w domu ale w słoikach... tak by było i ładnie i pojemne mniej miejsca w spiżarni.. super gadżet co tu dużo mówić

    OdpowiedzUsuń

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie.

Copyright © 2014 Blog testerski , Blogger