Co to jest erytrytol oraz dlaczego staje się coraz bardziej popularnym środkiem spożywczym i nie tylko? Co to jest indeks glikemiczny, dlaczego warto zwracać na niego uwagę? Gdzie, oprócz przemysłu spożywczego używany jest erytrytol? Na te i kilka innych pytań odpowiemy w poniższym artykule.
Co to jest erytrytol?
Jak powstaje erytrytol?
Erytrytol jest substancją słodzącą otrzymywaną w procesie fermentacji glukozy przez różnego rodzaju drożdże. Słodzik należy do polioli, grupy alkoholi cukrowych (zwanych również cukrolami). Nazwa może być trochę mylna ponieważ erytrytol nie zawiera ani cukrów, ani alkoholi. Erytrytol naturalnie występuje w niektórych owocach, grzybach i produktach fermentowanych.
Alkohole cukrowe (cukrole)
Substancje należące do alkoholi cukrowych, m.in. glikol, glicerol, wspomniany eytrytol, ksylitol, sorbitol i inne, często dodawane są do żywności dla sportowców, osób na niskokalorycznych dietach oraz osób z chorobą cukrzycową. Jest to spowodowane niższą niż w przypadku sacharozy ilością kalorii i niskim lub zerowym indeksem glikemicznym.
Ile kalorii ma erytrytol?
Erytrytol zawiera około 0,2 - 0,4 kalorii na 1 g produktu. Często na opakowaniach zamieszczona jest informacja, że erytytol ma zerową kaloryczność. Dla porównania sacharoza to około 4 kalorie w jednym gramie. Indeks glikemiczny erytrytolu jest równy 0.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny mówi nam o tym, jak szybko rośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Dotyczy się to jedynie węglowodanów. Im wyższy indeks glikemiczny, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu. Jest to szczególnie ważne u osób chorych na cukrzycę, które muszą kontrolować poziom glukozy we krwi i powinny wybierać produkty z niskim indeksem glikemicznym. Natomiast u osób zdrowych, dzięki temu, że niski indeks glikemiczny równa się niskiemu wydzielaniu insuliny, spożywanie takich produktów jest również zalecane. Szybkie wzrosty i spadki poziomu glukozy we krwi mogą powodować ataki głodu i rozregulowanie gospodarki cukrowej organizmu.
Gdzie stosuje się erytrytol?
Erytrytol w przemysle spożywczym
Erytrytol można stosować w kuchni jako zamiennik cukru białego. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów, takich jak kawy, herbaty, koktajle, jako składnik różnych wypieków i deserów oraz do przygotowywania przetworów. Ciasteczka czy dżem z dodatkiem erytrytolu są również slodkie i smaczne jak te z cukrem białym, mają za to o wiele mniej kalorii i zerowy indeks glikemiczny.
Erytytol w przemyśle farmaceutycznym
Erytrytol jest używany w przemyśle spożywczym juz od kilkunastu lat. Można znaleźć go na etykietach pod oznaczeniem E968. Przemysł spożywczy to nie jest jednak jedyne zastosowanie erytrytolu, używa sie go również w przemyśle farmaceutycznym. Erytrytol można znaleźć w tabletkach przeznaczonych dla osób z cukrzycą oraz w lekach wziewnych przeznaczonych dla osób z nietolerancją laktozy. Erytrytol jest wykorzystywany również do usuwania płytki nazębnej.
Coraz częściej zastępują nim cukier
OdpowiedzUsuńsmaczny zamiennik
OdpowiedzUsuńJeśli ma serio tak mało kalorii w porównaniu do innych to na pewno bardzo dobry zamiennik
OdpowiedzUsuńMuszę zakupić dla męża, który jeszcze nie rozstał się z białym cukrem. Otyłość mu nie grozi, ale są przecież inne dolegliwości i skutki uboczne nadmiernego spożywania cukru. Na pewno mu polecę ten zamiennik
OdpowiedzUsuńJa osobiście nie słodzę ale mój brat tego używa i jest zadowolony. Trochę cena mnie zwala z nóg bo płacił za to dość duże pieniądze ale czego się nie robi dla zdrowia.
OdpowiedzUsuńSłodki zamiennik 😍
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Jak widać człowiek całe, życie się uczy, a niestety głupi umiera. Bardzo się cieszę, że mogłam dowiedzieć się czegoś nowego, ważnego i przydatnego. Dziękuję ��
OdpowiedzUsuńGeneralnie powinniśmy cukru unikać, a jeżeli to dla nas za duże wyzwanie warto sięgać po tego typu zamienniki :)
OdpowiedzUsuń