KAWIARKA - KAWA IDEALNA

KAWIARKA - KAWA IDEALNA

     Kawiarka inaczej określana makinetką, kafetierą lub czajnikiem moka, to jeden z najsłynniejszych zaparzaczy do kawy na świecie. Umożliwia przygotowanie naparu bardzo zbliżonego smakiem i konsystencją do włoskiego espresso. Jeśli zależy Ci, żeby Twoja kawa nieustannie imponowała swoim smakiem, to obowiązkowo musisz bliżej poznać kawiarkę.

Historia kawiarki

    Zalążki kawiarki sięgają roku 1919, kiedy to szef firmy zajmującej się obróbką metali Włoch Alfonso Bialetti postanowił podjąć pracę nad modelem zaparzacza do kawy. Pragnął opracować coś małego, co umożliwi przygotować espresso w każdym domu, bez konieczności wydawania majątku w drogich kawiarniach.

  Do opracowania kawiarki Alfonso zainspirowała domowa pralka, która działała na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. Dlatego właśnie Bialetti postanowił, że jego zaparzacz będzie parzyć kawę pod ciśnieniem, które przeprowadza wodę przez zmielone ziarna.

    Pierwsza kawiarka powstała stosunkowo późno, bo dopiero w 1933 roku, a produkt był sprzedawany jedynie na miejskich targach, co mocno utrudniało promocje na szerszą skalę. Duży przestój w produkcji nastąpił podczas II Wojny Światowej, a firma odżyła dopiero w 1946 roku. Renato Bialetti (syn Alfonso), który przejął stery w przedsiębiorstwie, opatentował kawiarkę oraz postawił na rozszerzenie działań marketingowych. Skuteczna reklama sprawiła, że kawiarka zyskała międzynarodową sławę.

 
Budowa kawiarki

    Od stworzenia pierwszej kawiarki w jej wyglądzie do dziś zmieniło się niewiele. Kawiarka to najczęściej ośmiokątny, stożkowy dzbanek wykonany z aluminium lub stali. Składa się z trzech zasadniczych części. Dolnego pojemnika na wodę, sitka na zmieloną kawę i górnego zbiornika na gotowy napar.

    Niezwykle ważnym elementem kawiarki jest zaworek znajdujący się w dolnym zbiorniku. Nie pełni on roli estetycznej, a jest prawdziwym zabezpieczeniem. Jeżeli z różnych względów woda nie przeciska się przez sitko, wówczas zaworek uwalnia parę wodną, zmniejszając ciśnienie w pojemniku. Chroni to nas przed możliwym pęknięciem kawiarki

    Kawiarki są dostępne w różnych gabarytach, a ich wielkość mierzy się w liczbie filiżanek. Jedna filiżanka to około 30-35 ml naparu, więc tyle, co espresso. Nabywając kawiarkę, należy pamiętać o tym, aby jej rozmiar w zupełności spełniał Twoje wymagania. Każde sitko należy napełniać kawą po same brzegi, co umożliwia idealną ekstrakcję oraz pozwala uzyskać właściwą ilość naparu. Jeżeli przygotowujesz kawę tylko dla siebie, to kawiarka na 10 filiżanek będzie zdecydowanie za duża.

    Przed zakupem kawiarki musisz zwrócić uwagę na to, gdzie chcesz jej używać. Nie każda kawiarka jest dostosowana do stosowania na palniku gazowym. Istnieją także czajniczki dedykowane jedynie do płyty indukcyjnej bądź elektryczne.

    Parzenie kawy w kawiarce

    Kawiarka zyskała niesamowitą popularność na całym świecie również z powodu bardzo łatwej obsługi. Do uzyskania wspaniałego naparu wystarczy tak niewiele, a z jego wykonaniem nie powinien mieć problemów nawet początkujący kawosz.

    Zanim pierwszy raz użyjesz swojej kawiarki, musisz ją rozkręcić i odpowiednio przepłukać każdą jej część. Istotne jest to, aby uczynić to bez żadnych środków chemicznych, należy wykorzystać do tego wyłącznie czystą wodę. Kiedy kawiarka wyschnie, możesz przejść do procesu parzenia:

    1. Nalej wodę do dolnego pojemnika tuż pod zawór bezpieczeństwa, czyli niewielki otwór, który zabezpiecza urządzenie przed nadmiernym wzrostem ciśnienia.

    2. Uzupełnij sitko drobno zmieloną kawą aż po same brzegi. Nie ubijaj jej jednak tak, jak w przypadku ekspresu kolbowego.

    3. Złącz ze sobą wszystkie części i dokładnie przykręć górny zbiornik do podstawy. Skręcając kawiarkę, staraj się nie trzymać jej za rączkę.

    4. Połóż kawiarkę na palniku (o mniejszej średnicy niż podstawa kawiarki) bądź na płycie indukcyjnej.

    5. Poczekaj, aż kawa zaparzy się do górnego zbiornika.

    Pomimo tego, że otrzymany napar jest często porównywany do espresso, to nie do końca nim jest. Pozwala on na dość intensywne doznania i wspaniale komponuje się z mlekiem. Największymi zaletami kawiarki jest łatwa obsługa i niska cena w stosunku do wysokiej klasy przygotowanego naparu. Dzięki temu mały czajniczek posiada swoich zwolenników na całym świecie.


2 komentarze:

  1. Mam kawiarkę i uwielbiam smak zaparzonej w niej kawy... Dostałam od rodziny z Włoch i bardzo sobie chwalę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawę, a ta z kawiarki ma naprawdę wyjątkowy smak <3

    OdpowiedzUsuń

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie.

Copyright © 2014 BLOG TESTERSKI , Blogger